RECENZE: Polar

30.01.2019

   Netflix nás nepřestává zásobovat a každý týden pro nás připravenou alespoň jednu premiéru filmu nebo rovnou celého seriálu z vlastní produkce. Poslední týden nebyl výjimkou a my se tak můžeme podívat na počínání Madse Mikkelsena v celovečerní komiksové adaptaci Polar. 

   Snímek nás vezme do světa nájemných vrahů, kteří mají podobně jako v Johnu Wickovi svůj tajný svět a svá pravidla. Hlavním "hrdinou" je tu zabiják Duncan Vizla s krycím jménem Black Kaiser (Mads Mikkelsen), kterému se blíží oslava padesátých narozenin, a to pro něj znamená odchod do důchodu a tučnou výplatu. Pro Společnost, pro kterou vrazi v tomto univerzu působí, je samozřejmě ekonomičtější Duncana nechat odstranit, než mu cokoli vyplácet. A to je v kostce vše, co se týče příběhu, ten tu totiž hraje hodně podřadnou roli. 

   Komiksovou předlohu a stylizaci film v žádném případě nezapře a dýchne na Vás už v samotném úvodu, kde si mimojiné střihne cameo Johnny Knoxville s osobitostí sobě vlastní. A už právě v tomto úvodu poznáte jestli Vám styl švédského režiséra Jonase Åkerlunda (Jezdci apokalypsy, Šňup) sedne či nikoli. U mě se to každopádně nepovedlo. 

   Já jsem ochotný v rámci zábavnosti a akčního výplachu odpouštět ledasco, ale čeho je moc, toho je příliš. První věcí, která u Polaru dost zamrzí, je absence příběhu. Ten na nás vykoukne pouze během flashbackové scény, co se navíc několikrát zopakuje a pak až na samotném závěru. Dále je tu ona komiksová stylizace, která je místy spíše otravná, navíc některé barvy jako zelená a bílá vyloženě řežou do očí a moc dobře se na to nedívá. K tomu přidávají své scény, co balancují na hraně nevkusu a nechutnosti. Všechny postavy s výjimkou Mikkelsena a Hudgens jsou nesympatické, nevytvoříte si jakýkoli vztah ani k jedné z nich, navíc jsou hrány stejně nesympatickými herci, z nichž nebudete znát téměř nikoho. To by ve finále ani vadit nemuselo, kdyby alespoň něco předváděli. Bohužel ani toho se tu nedočkáme. 

   Ono tohle všechno by se dalo odpustit, kdybychom se dočkali nějakého většího nebo svižnějšího tempa a dostatku akčních scén, které by nám tyhle minely vynahradily. Ne. Ani v tomto ohledu není Polar žádná výhra. V první polovině dvouhodinové stopáže se dočkáme všehovšudy jedné větší akce. Ve druhé polovině pak dvou. Tím největším kladem pak na celém filmu zůstává Mikkelsen. Ten si roli Duncana Vizly řádně užívá a zabijáka mu nemáte sebemenší problém uvěřit. Čas od času vykoukne i zajímavý nápad během některé likvidace, ale to je zkrátka na film, který by chtěl být akční a stylový nářez zoufale málo. 

   Pokud máte tedy Mikkelsena rádi, nevadí Vám koukat na nesympatické postavy a ve dvouhodinové stopáži Vám stačí zhruba 20 minut akce, která umí být místy i stylová, tak si Polar klidně pusťte. Podobných a lepších filmů je v tomto případě ale rozhodně víc, takže pokud jste neviděli Kick-Ass, Kingsmen, Zastav a nepřežiješ (i méně povedená pokračování všech tří) nebo třeba Parchanty s parádním obsazením, které mimochodem na Netflixu také najdete, doporučuji zvolit spíš některý z těchto snímků.

45%

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky