RECENZE: Taboo

07.03.2017

   Tom Hardy spojil síly s tvůrcem úspěšného (a kvalitního) seriálu Peaky Blinders a jako spoluscénárista nám servíruje depresivní podívanou z Londýna 19. století.

   Taboo byla dle dostupných informací původně zamýšlena jako minisérie o osmi dílech, to se však aktuálně změnilo a nás by podle čerstvých zpráv měly čekat minimálně další dvě sezóny. Takže cesta dobrodruha Delanyho bude pokračovat. Je ale o co stát?

   Od oznámení seriálu bylo rozhodně a co se těšit. Koneckonců je to Hardyho první televizní štace, a to že se pod Taboo podepsal jako scénárista (společně se svým otcem) naznačovalo, že minimálně z jeho strany tu půjde o roli napsanou na tělo. Musím ale říct, že mě první půlka nechávala značně v rozpacích. 

   Ohromným kladem celé první řady je fantastické zpracování dobového Londýna. Je hnusný, špinavý a jde Vám v něm o krk na každém rohu. Dalším velkým kladem je samozřejmě Hardy. Jeho Delany je přesně takový, jak byste čekali a Hardy tuto postavu na pokraji šílenství dává naprosto s přehledem. Zdatně mu sekunduje i většina hereckého ansámblu, ať už jde o postavy kladné nebo záporné (i když vyloženě kladnou postavu tady asi nenajdete). 

   Kde je tedy problém, ptáte se? V tempu. První polovina se vleče strašně a do pátého dílu (který osobně vidím jako nejslabší z celé série) se toho opravdu zas tak moc neděje a nebýt toho, že v tom hraje Hardy, tak bych to asi vzdal. Ale to by byla strašná chyba. Poslední tři díly dávají zapomenout ty tři předchozí a najednou je tu smrtící tempo a děje se toho tolik, že nestíháte sledovat. Po šestém díle jsem si vážně sednul na zadek a čekal, co se bude dít dál, protože tu z ničeho došlo najednou k ohromnému posunu kupředu a věci eskalují přes znovu vynikající sedmý díl až do naprosto famózního finále, kde se nikdo s ničím opravdu nemaže. 

   Ve finále jsme tak dostali trošku nevyrovnanou podívanou. Rozhodně se však jedná o nadstandardní počin, který zachraňuje druhá polovina. Pokud jste fanoušky Hardyho a tohle Vám z nějakého důvodu uniklo, tak neváhejte, a to samé platí, pokud Vás zajímají historická dramata okořeněná troškou surreálna v surovém a drsném podání. 

   Bohužel se nemůžu ubránit pocitu, že kdyby se ubralo na celkové stopáži (tak cca o dvě hodiny), tak jsme dostali dynamičtější podívanou a vzhledem k tomu, že nás potkalo i dost slepých dějových linek, tak by to celkovému tempu jen prospělo. 

   Pokud jsou ale zkazky o druhé sérii pravdivé, já se jí nebráním a určitě se na ní podívám. Ba co víc, těším se na ni.

8/10

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky