RECENZE: Ztracené město Z

22.05.2017

   Adaptace knihy u nás vydané pod názvem Ztracené město v Amazonii přináší příběh Percyho Fawcetta, který na počátku 20. století hledal bájné El Dorado. Režisér James Gray, produkující Brad Pitt, který nakonec vycouval z hlavní role kvůli náročnosti natáčení v džungli, Charlie Hunnam, který ho nahradil a velmi lákavé téma, které je založeno na skutečných událostech slibovali přinejmenším zajímavou podívanou. A Ztracené město Z je mnohem víc než jen zajímavá podívaná.

    Očekávat od Ztraceného města Z nového Indiana Jonese je stejně naivní, jako kdybyste od rok a půl starého V srdci moře očekávali nové Piráty z Karibiku, takže pokud hledáte zábavnou dobrodružnou jízdu, tak svá očekávání rozhodně zchlaďte, tady se bude vyprávět úplně jiný příběh než Indiana Jones, a to je dobře. Ztracené město Z má totiž blízko právě k Howardovu filmu V srdci moře (shodou okolností v obou filmech hraje Tom Holland) a dá vzpomenout i na Misi s Robertem DeNirem.

   V roce 1906 je Percy Fawcett (Charlie Hunnam) vyslán Králvskou Geografickou Společností do Bolívie, aby zde vytyčil hranice s Brazílií a prozkoumal tak povodí řeky Rio Verde. S vidinou zlepšení společenského postavení a  záchrany rodinného jména se tedy vydává na cestu a doma zanechá svoji těhotnou manželku Ninu (Sienna Miller) a čersvě narozeného syna Charlieho (později Tom Holland). Při plavbě do Jižní Ameriky se k němu připojí podivín Henry Costin (překvapivě hodně sympatický a zarostlý Robert Pattinson).

   V Bolívii samotné se vydávají ihned do útrob džungle. Během jejich expedice se samozřejmě setkájí s nejedním nebezpečím a hlavně se Fawcett dozvídá a obejvuje první známky o existenci bájného zlatého městě, které sám nazve jako Z, v nemmž podle něj žila (nebo možná ještě žije) civilizace, která je chybějícím dílem do skládačky lidského vývoje. Toto zjištění Fawcettovi obrátí život naruby a jeho smyslem se stane toto město a civilizaci najít.   

   Jak jste asi pochopili, celé to stojí a padá především na Hunamovi, o němž celé toto vyprávění je. A Hunnam tady neselhává ani na chvíli. Viděl jsem ho v seriálu Zákon Gangu (Sons Of Anarchy) a tam jsem s ním také neměl problém, ale pak dostal prostor v Del Torově Pacific Rimu a Purpurovém vrchu, a tam mi nijak zvlášť k srdci nepřirostl. Letos si ho ovšem zařazuji do hledáčku, protože jak tady, tak v Králi Artušovi předvádí výborný výkon a ukázal, že zvládne zcela vážně míněnou roli, ale také roli, kde je třeba velká porce nadsázky. O Artušovi ale v další recenzi.

   Herecky se tu neselhává nikde. Vše je vedeno jistou rukou režiséra Graye, který už ve filmu Noc patří nám ukázal, že ryze "chlapská" témata umí podat a tady se mu to povedlo na jedničku s hvězdičkou. Navíc reálný příběh natočil zcela uvěřitelně a s minimem efektů, což krásně podtrhuje celé vyznění filmu a hlavně - až se na Ztracené město Z kdokoli podívá třeba za dvacet let, tak bude vypadat pořád stejně výborně. Půlroční natáčení v džungli rozhodně nemohlo být nic snadného, ve dvou třetinách filmu pak přijde i prvoválečné intermezzo, kde se s hrdiny podíváme k Sommě a ani tahle lehká odbočka nepůsobí nijak rušivě.

   Jen tak mimochodem Vás v průběhu sledování dokáže film i nahlodat k přemýšlení o všemožných dnes aktuálních tématech. To u áčkových titulů v kině není úplně běžné a i tohle jsem musel ocenit. Ono vůbec celé vyznění filmu ve Vás zanechá celkem silnou stopu a přemýšlet se nad tím vším dá opravdu celkem dlouho.

   Ztracené město Z je pro mě zatím asi největší letošní překvapení. Výborný film s výbornými herci, který na ploše dvou a půl hodin (!) nezvládne ani na chvíli nudit, a to se mi v kině opravdu dlouho nestalo. Celý Fawcettův příběh pro mě byl dokonce tak zajímavý, že už mám objednanou knihu, podle které je film natočen a jdu si zjišťovat i všemožné detaily toho, co se před devadesáti až stodeseti lety v Jižní Americe všechno odehrálo.

9/10 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky