TÉMA: Akční filmy posledních let, které jste mohli minout

15.03.2017

   S příchodem Johna Wicka a zavedením terminus technicus "wickovská akce" se často mluví o renesanci akčního žánru. Jestli se ale opravdu jedná o renesanci, ukáže až čas. Pojďme se ale podívat na akční filmy, které jste v posledních letech mohli minout a byla by zatracená škoda, pokud by se tak stalo.

The Raid: Redemption

   Kdybych měl doporučit jediný akční film, který by měl každý fanoušek žánru vidět, řeknu Raid. Výborně natočená, brutální, špinavá a choreograficky kulervoucí akce. Film má jednoduchou premisu (u akčňáku vždy vítáno): Zásahová jednotka jde do věžáku, kde je v posledním patře mafiánský boss, ke kterému se musí dostat. Víme, kdo jsou klaďasové, víme, kdo jsou záporáci a můžeme už jenom sledovat, jak se to řeže. A řeže se to náramně. Pro nudu ani nějaké košaté dialogy tady není místo.

   Raid má i své pokračování, které jsem zatím neviděl (tenhle rest ale rozhodně doženu v nejbližší době), takže pokud jste tohle neviděli, dejte si to dřív, než přijde americký remake, o kterém se v poslední době hodně mluví, je totiž o co stát.

Kick-Ass

   Kick-Ass asi většina z Vás viděla, ale přeci jen se najdou tací, kteří film vynechali, protože je odradili neznámé puberťácké tváře v hlavních rolích nebo hodně barevné obrázky s debily v kostýmech. Pokud Vás tedy Kick-Ass minul, běžte to dohnat a běžte to dohnat hned, poděkovat mi můžete potom.

   Matthew Vaughn patří mezi nejzajímavější filmové tvůrce současnosti a tady poprvé vystrčil drápky, aby ukázal, jak fantasticky dokáže natočit akční scény, které trvají celé minuty, neuhnout kamerou před brutalitou a to všechno zabalit do podání, které má ohromou nadsázku a vtip.

   I Kick-Ass má pokračování, to není tak povedené, jako první díl, ale kovatelné rozhodně je, takže pokud Vás budou zajímat další osudy Kick-Assa a Hit-Girl, klidně si pusťte i dvojku.

Undisputed 3: Redemtion

   Naprostá povinnost pro fanoušky filmů, jako Krvavý sport Kickboxer, Karate Tiger apod. Nepotřebujete vidět dva předchozí a rovnou si dejte trojku. Scott Adkins je hroznej týpek a já se divím, že ve filmech jako Expendables 2 nebo Doctor Strange nedostal víc prostoru (hrál mimojiné i zmršenou verzi Deadpoola v X-Men Origins: Wolverine). Tady si každopádně připomenete hlavně film The Quest - Souboj cti s Van Dammem, kde je zkrátka jednoduchý turnaj, kterým se titulní bijec musí protlouct až do úplného závěru. Příběh tu nehledejte, ale vynikající souboje tu rozhodně jsou.

   Poslední dobou jsou zkazky o dalším pokračování, tak uvidíme, jestli se ho dočkáme. Jestli v něm bude Adkins a bude to zase "straight to DVD" materiál, tak klidně sem s tím.

Kingsman: Tajná služba

   A Matthew Vaghn znovu. O několik let po Kick-Ass si vzal Vaughn do parády další komiks a vylezla z toho opět velmi povedená nahláškovaná akční jízda, kterou byste opravdu minout neměli a opět se nenechte odradit neznámým obličejem v hlavní roli.

   Je tu ještě větší hravost než u Kick-Ass a je vidět, že Vaghn měl už trošku vyšší rozpočet a je to na filmu bezezbytku vidět. Skládá se tu hold starým Bondovkám a pověstnému britskému šarmu vůbec (na to byste těžko hledali vhodnějšího kandidáta, než jakým je Colin Firth). Navíc scéna v kostele je něco, co by se podle mě mělo zapsat do filmových dějin, protože větší řež já sem asi doteď neviděl. U Kingsmanů je už také natáčení pokračování v plném proudu a na rozdíl od Kick-Ass, tady Vaughn zůstal u kormidla, takže se máme rozhodně na co těšit.

Punisher: Dirty Laundry

   Předtím než se nám ukázal seriálovém Daredevilovi jako Punisher Jon Bernthal, střihli si tuto postavu Dolph Lundgren, Thomas Jane a Ray Stevenson. Nutno říct, že Bernthal je strčil všechny do kapsy, ale Thomas Jane se po celovečerní štaci ukázal jako Punisher ještě v kraťasu Dirty Laundry a ukázal nám, že pokud by byl Punisher ve správných rukách, tak on nebyl rozhodně špatná volba a mohla to být stejná krvavá rubačka jako s Bernthalem v Daredevilovi. Inu posoudit můžete sami ve videu níže.





Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky