GLOSA: Nejzajímavější režiséři současnosti

03.07.2017

   V nedávné době jsem při doporučování filmů několikrát prohlásil, že stačí rozkliknout filmografii daného režiséra a neuděláte chybu, když se podíváte na jakýkoli kousek. Proto sem si dal dohromady takový soukromý TOP režisérů, kteří v současné době na celkem pravidelné bázi (takže bez Jamese Camerona, jehož Avatry 2 až milion asi už nikdy neuvidíme) a stále stejně kvalitně točí filmy. 

Martin Scorsese

   Začnu ostříleným matadorem, který není žádným nováčkem, ale patří rozhodně ke kvalitativním stálicím, které můžete ve filmovém světě najít. Martin Scorsese už natáčí celou řadu let a je jedním z těch, kteří zkrátka potvrdili, že kvantita nutně nemusí předčít kvalitu a zatímco se v osmdesátých a devadesátých letech bratříčkoval s Robertem De Nirem, tak nyní za jeho "dvorního" herce můžeme bezesporu prohlásit Leonarda DiCapria. Je až ku podivu, že ho akademie donedávna žádnou zlatou soškou nedoměnila a dostal ji pak až za Skrytou identitu, kterou já osobně považuji za skvělý film a mám ji dokonce v osobní top 10 oblíbených filmů na CSFD, ale ruku na srdce - Scorsese má i lepší filmy.

Christopher Nolan

   Už nějakou dobu platí, že filmy Christophera Nolana jsou očekávanou událostí roku. No. Pro většinu to znamená od dob, co viděli poprvé Temného rytíře. Já už jsem ho měl v hledáčku od Mementa, protože tehdy dostal v Cinemě hodnocení neuvěřitelných 100% (zcela po právu) a už ve svém celovečerním debutu dal Nolan jasně najevo, že na jeho kariéru by se měl zaměřit nejeden filmový fanoušek. Po Mementu přišla spolupráce s Al Pacinem a Robinem Williamsem v Insomnii no a pak přišel zlom v podobě netopíří trilogie, kde pro studia nastal nečekaný problém (teda zejména pro Warnery), protože už se nastavené laťce dodnes ani nepřiblížili. Nolan nás zatím zásobuje filmy pravidelně co dva roky a letos nás čeká Dunkirk a jestli jste viděli byť jen ukázku v IMAXu, tak mi dáte jistě za pravdu, že očekávání jsou tady maximální. Protože od Nolana zkrátka budeme už vždycky očekávat jen top, který od něj zatím dostáváme.

Matthew Vaughn

   Matthew Vaughn začínal jako scénarista u Guye Ritchieho a podílel se na takových filmech, jako Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k. Jeho režijním debutem byla gangsterka Po krk v extázi, kde kráčel v Ritchieho stopách a zdálo se, že se zapyká v žánru, který si s ním odzkoušel. To byla ale vcelku lichá představa, protože hned jako další film nám nabídl gaimanovsokou fantasy Hvězdný prach, což je rozhodně kvalitní fantasy, ale teprve jeho následující filmy ukázaly, že má talentu za malíčkem tolik jako stádo Magnusků. Bryan Singer mu totiž svěřil režii První třídy X-Menů (kterou doposud považuji za nejlepší díl - včetně Logana). A ač byla první třída naprosto výborně zvládnutou záležitostí, Vaughn se u mě vepsal do paměti především neskutečnou akcí ve filmech Kick-Ass a Kingsman: Tajná služba. Jestli jsem byl ve dvanácti hotovej u filmů Michaela Baye, tak dnes jsou to bezesporu dvě scény: Hit-Girl a její přestřelka v uličce v Kick-Ass a neskutečnej masakr v kostele za rytmů Free Bird v Kingsman. I od Vaughna se letos dočkáme dalšího přírůstku a bude jím pokračování Kingsmanů a ukázky nám slibují over-the-top akci jako posledně. No a já se nemůžu dočkat, co přijde po druhých Kingsmanech.

Danny Boyle

   Danny Boyle už má pro letošek splněno, protože nám nasrvíroval hned zkraje roku pokračování Trainspottingu a i když se nejedná o nějaký převratný kousek, tak se rozhodně nedá mluvit o špatném filmu. Danny Boyle také není zrovna čerstvým objevem a některé z jeho filmů v posledních letech nebyly u nás uvedeny v kinech (Trans!). To ale neznamená, že by Boyle snad začal natáčet špatné filmy. Naopak si budu stát za tím, že v jeho případě, klidně ignorujte modrou barvu na CSFD a opravu si pusťte klidně Pláž, Jobse nebo Extra život. Jedna velká výhoda u Boylea je i jeho žánrová rozmanitost, kde si bude moci vybrat opravdu každý. U mě na plné čáře každopádně vede Sunshine.

Dennis Villeneuve

   Sicario před pár lety přišel jako zjevení. Nikdo o něm do poslední chvíle pomalu nevěděl a od prvních festivalových reakcí právě na Sicaria zůstal v kanadský režisér Dennis Villeneuve v hledáčku všech. A ti stejní všichni začali dohánět jeho filmografii zpětně zatímco Villeneuve nám přichystal majstrštyky v podobě Zmizení s Gyllenhalem a jackmanem a jednoho z nejlepších loňských filmů - Příchozí. Villeneuve, který doposud natáčel menší a komornější filmy se najednou vyšvihl do první třídy hollywoodské smetánky a poté, co jsme viděli ukázky na Blade Runnera, kterého budeme moci vidět už let na podzim všichni doufáme, že v následujícch letech nás bude Villeneuve zásobit pravidelně minimálně tak kvalitními filmy, jako doposud. 

Damien Chazelle

   Whiplash a La La Land. Dva filmy stačily na to, aby se Chazelle nesmazatelně zapsal do filmoé historie. Navíc díky La La Landu je to nejmladší držitel v režisérské kategorii Zlatého glóbu a Oscara. Mimo režie těchto dvou filmů se podílel na scénáři mimojiné i k abramsovině Ulice Cloverfield 10 a bude jistě zajímavé sledovat jeho další počin First Man, který bude pojednávat o prvním letu na Měsíc a v hlavní roli se v něm představí Ryan Gosling. Jeho kariéru bysme měli sledovat, protože talentu má tenhle dvaatřicetiletý chlapík na rozdávání. 

Na koho nezapomenout

   Dalo by se ještě pokračovat dál a dál, takže už zmíním klasiky jako Steven Spielberg (ten sice přešlápl se svým Obr Dobr, ale za všechno co kdy natočil mu budiž odpušťeno), Clint Eastwood, který si občas zaexperimentuje (Jersey Boys, Život po životě), ale Gran Torino, Sully nebo Výměna patří opravdu mezi špičkové filmy a v jeho 87 (!) letech nezbývá nic, než obdiv pro takového člověka. J.J. Abrams začal spíše produkovat, ale nikdo mu nemůže upřít více než povedené restarty umírajících nebo mrtvých sérií, jako jsou Mission: impossible, Star Trek nebo Star Wars a jako poslední mě ještě napadá Neill Blomkamp, kterého bych označil spíše za sci-fi fanboye, ale jeho nové nezávislé studio do nás pustilo letos už dva sci-fi kraťasy Firebase a Rakka a na oba se můžete podívat na YouTube a já to rozhodně doporučuji.

   Myslím, že inspirace na několik večerů je více než dost, tak přeji hodně úspěchů při výběru a pokud máte nějaký vlastní typ a nebo si myslíte, že jsem na někoho zapomněl, tak mi dejte vědět. Inspirací totiž není nikdy dost a kvalitních filmů je více než spousta a občas stačí jediné jméno, které se tak stane zárukou kvality tak, jako všichni výše zmínění. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky