RECENZE: Bird Box

02.01.2019

   Pod vedením dánské režisérky Susanne Brier se od konce roku můžeme na Netflixu podívat na postapokalyptickou verzi světa v adaptaci stejnojmené knihy Bird Box. Sandra Bullock, Sarah Paulson a John Malkovich jasně vévodí obsazení filmu a i když se námětem může tato novinka zdát jako variací na loňský hororový hit Tiché místo, není to tak úplně pravda. 

   Bird Box vypráví ve dvou časových rovinách příběh Malorie s tváří Sandry Bullock a v obou se potýká se situacemi, které nastaly po vypuknuvší apokalypse. V té současné, sledujeme jí a dvě děti na nebezpečné plavbě po řece do útočiště, kde by snad měly najít bezpečí před okolním světem. V té druhé pak sledujeme dění od vypuknutí neznámé apokalypsy a situaci v úkrytu, kam se Malorie hned zkraje uchýlí a kde přežívá po boku několika dalších přeživších.

   A co že se to vlastně stalo? To nikdo s určitostí neví a ani film nenabídne divákovi jednoznačnou odpověď ani exaktní pravidla (kromě jediného - neotevírat oči mimo budovu) a my tak spolu s hrdiny můžeme pouze předpokládat a tápat. Takové pojetí pak funguje v rámci empatie s postavami vcelku silně. Díky různorodosti skupinky přeživších dokážete pochopit, proč ten dělá to a ten zas tohle a pochopení pro lidské slabosti by Vás také nemělo minout. Co se týče ale samotného venkovního světa a toho, co se v něm děje se musíme spokojit pouze s jednou teorií, ale především i s ukázanými důsledky toho, co se stane, když venku otevřete oči. Spatříte totiž něco, co Vás téměř okamžitě dožene k šílenství a sebevražednou touhou se stanete nebezpečni nejen sobě, ale i Vašemu okolí.

   Bird Box je tak sice variací na několik různých filmů a během sledování si filmový divák většinu z nich vybaví bez problémů, ať už je to zmíněné Tiché místo, ale také Já, legenda, Podivní, Úsvit mrtvých nebo třeba i Divoká řeka. Ve výsledku se ale jedná o velice povedený mix všeho zmíněného a i když se mi to přiživování právě na popularitě Tichého místa spolu se stopáží, která má více jak dvě hodiny vůbec nepozdávaly, musím uznat, že jsem se při sledování bavil, nenudil jsem se ani chvíli a právě komornější vyprávění s pár herci fungují pro snímky jako Bird Box nejlépe.  

   Zásluhu na tom mají samozřejmě herecké výkony, kde jen těžko budete hledat nějaký slabší článek nebo někoho, kdo by Vám lezl nesnesitelně na nervy. Sandra Bullock v posledních letech ukázala, že vážnější forma je pro ni aktuálně mnohem lepší než blbnutí v romantických komediích, John Malkovich podává výborný výkon, jak se od něj sluší a patří, ale nezastiňuje přitom ty méně známé (nebo neznámé) herce. Na kvalitě filmu se pak kromě zajímavé předlohy, podepisuje i režisérka Susanne Brier, kterou možná nebudete znát, ale má na svém kontě nejeden zajímavý projekt (Bratři, Spálené vzpomínky nebo minisérie Noční recepční) a v těch ukázala, že právě práce s herci a postavami je pro ni důležitější a zásadnější než velkolepé scény a že napětí lze vybudovat a udržet právě díky nim. Toho se drží i v případě svého posledního počinu a vidět je to při katarzi ve finále, kde sledujeme díky dvěma časovým rovinám dvě zásadní události, funguje zejména po té emocionální stránce.  

   Bird Box je sice "pouze" další žánrový příspěvek, který zpracovává známá témata do jednoho mixu, ale funguje od první do poslední minuty. Fanoušci postapo hororů a napínavých komornějších sci-fi by si ho rozhodně neměli nechat ujít. 

80%

TT

Komentář Čamži:

V tomto roce jsme dostali Tiché Místo, které mělo docela slušné ohlasy a tak vyšel dosti podobný film, který je podle knihy kterou jsem ale nečetl. Film je rozdílný o proti Tichému místu tím, že zde nesmíte koukat a vidět věci. Trochu to i připomíná stalo se. Z ničeho nic začnou lidi šílet a zabíjet se ale když si zakryjí oči tak jsou v pořádku. Proto jsou všude zabedněná okna a pásky přes oči. Film má místy dosti hutnou atmosféru a zvraty, které trochu čekáte ale užíváte si je. Film má tedy hodně zvučná jména na herecké soupisce. Hlavní protagonistkou je těhotná Sandra Bullock a nebo třeba nerudný soused John Malkovich. Film má dvou hodinovou stopáž ale díky tomu, že se furt něco dělo a taky díky atmosféře docela uteklo. Netflix si umí získat zajímavé projekty a i herce. Co se týče režie tak tuto režisérku neznám ale potom co jsem nahlídl do její portfolia jsem si řekl, že nějaké její snímky okusím protože vypadají zajímavě. Díky tomu, že to vyšlo ve stejný rok jako Tiché místo se to bude hodně srovnávat ale to já bych nedělal i když jsou si snímky v některých věcech hodně podobné každý je tak trochu originál a mě bavili oba. 80%

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky