RECENZE: Altered Carbon

13.02.2018

   Filmová sezóna se rozjela naprosto skvěle a jednou z prvních seriálových novinek, která chtěla dokázat to samé na televizním poli, je Altered Carbon z produkce Netflixu. Noir cyberpunkové sci-fi je adaptací stejnojmenné knihy Richarda Morgana, která je první části trilogie a která z ukázek nabízela vyloženě "bladerunnerovskou" podívanou. Příslib tedy nebyl rozhodně malý.

      Příběh seriálu nás zavede do vzdálené budoucnosti, kde lidstvo nejenže dosáhlo technické úrovně pro meziplanetární cesty, ale došlo i k objevu technologií, které umožňují neustálé nahrávání vědomí do zařízení, které je voperováno v páteři (tzv. "stack") a po smrti může být tento stack umístěn do jiného těla ("sleeve"), které pak převezme kompletní vědomí původního hostitele. Vzheldem k tomu, že se ale jedná o celkem nákladnou legraci, vytvořila se ve společnosti elita, která si navíc vytváří své vlastní klony, takže nesmrtelná nezůstává jen jejich mysl, ale i tělo. Tato elita si říká Methové. 

   Ústřední postavou Altered Carbon je Takeshi Kovacs (vynikající Joel Kinnaman - The Killing, Sebevražedný oddíl, RoboCop), který je členem odboje, který se postavil proti systému a je samozřejmě trénovaným zabijákem. Kovacse hned v samotném úvodu zatknou a posléze stráví 250 let "u ledu", aby se po čtvrtmiléniu probral v novém těle a neměl sebemenší tušení z jakého důvodu znovu nabyl vědomí. Na paty se mu ihned pověsí policistka Kristin Ortega (Martha Higareda), která v událostech následujících sehraje také velmi podstatnou roli a spolu s Kovacsem tvoří hlavní tandemové duo seriálu. První kroky Kovacse samozřejmě směřují ke zjištění, proč vlastně znovu dýchá a od tohoto momentu už na sebe nebezpečí nenechá nikterak dlouho čekat. 

   Toto je samozřejmě úvod a bude zcela na Vás, zda této novince dáte šanci. Za sebe říkám, že byste rozhodně neměli váhat a pokud by Vás náhodou pomalejší tempo prvních dvou dílů ještě navíc odradilo, tak se nedejte, protože to, co se odehrává v druhé polovině seriálu  a v následujících odstavcích Vám vysvětlím proč.

   Celkem šest režisérů se podepsalo pod deset epizod první řady. To se může zdát jako celkem vysoké číslo a určitě i velké riziko pro ztrátu atmosféry, která je pro Altered Carbon zásadní. Nicméně všichni zúčastnění nejsou na televizním poli žádnými nováčky a za kamerou už stáli v záležitostech jako např. Hra o trůny, Daredevil, Panství Downton The Wire a mnoho dalších nadprůměrně kvalitních seriálů. Takže pokud se týče vizuálu a atmosféry, tito zkušení matadoři si všechno pohlídali, aby vše sloužilo svému účelu a ze stylu nastaveným prvním dílem odbočíme výrazně pouze jednou, a to ve flashbackovém sedmém díle, který já osobně považuji za jeden z těch nejpovedenějších v první řadě. To zejména proto, že se v něm dozvíme příběh hlavního hrdiny Kovatcse. Bohužel tady si na celý díl dá pauzu výborný Kinnaman, ale po sedmém díle budete na jeho postavu (i herecký projev) koukat úplně jinak.

   A tady přichází na řadu pár slov o castingu. Mohl bych jednoduše (a pravdivě) napsat jen - Bezchybný, ale nebylo by to fér. Je pravda, že Kinnaman si krade celý seriál pro sebe a zvládá podat Kovacse takovým způsobem, že Vás zkrátka bude zajímat všechno, co skrývá jeho minulost i to, jaké jsou jeho skutečné záměry a jestli je to opravdu tak necitelný člověk, jak se snaží většinu času působit. Nežnou polovičku hlavní dvojice si pak zahrála pro mě neznámá Martha Higareda, která Kinnamanovi nejen zdatně sekunduje, ale  je mu i stejně zdatným hereckým protějškem. No a tak by se vlastně dalo pokračovat dál, protože tady téměř nenajdete nikoho, kdo by ve své roli nějak vadil (za mě pouze jediný případ - herec, který hrál Isaaca Bancrofta, který ve mě budil velké nesympatie, ale naštěstí v celém seriálu byl tak maximálně deset minut). Pominu-li Kinnamana, tak pravděpodobně největší hvězdou seriálu je James Purefoy, kterého já osobně mám celkem rád, takže i jeho jsem rád znovu viděl (i když sem viděl víc, než bych chtěl). Bez dalších spoilerů pak už zmíním jen Poea, umělou inteligenci, která vede/je hotel, ve kterém se Kovacs ubytuje. Toho bych z fleku pasoval na největšího sympaťáka celého seriálu.

   Pokud už jste si zarolovali nakonec a podívali se na konečné hodnocení, tak vidíte, že úplně dokonalý Altered Carbon není. Rozhodně je to vysoce nadprůměrná podívaná, která je výborně natočená, ale má i své chyby. 

   První, co bych viděl jako problematické jsou první dva díly, kdy se celou první polovinu každého z nich děj sune dopředu šnečím tempem, aby nám byla na konci ukázána nějaká akční scéna. To bohužel může budit dojem, že všechny následující díly pojedou před tento mustr a předpokládat to, by byla chyba. Druhou výtku, která u mě sráží body z hodnocení je vývoj vztahu Kovacs - Ortega, který se v jednu chvíli celkem nepřirozeně posune hodně vpřed a v tomhle mi to přišlo hodně zkratkovité. I když opět musím říct, že se s tím člověk po jednom díle srovná a pak už to celkem nějaký rušivý prvek ani nemá. No a poslední výtka pak jde směrem k finále. Nejsem bohužel obeznámen s knižní předlohou (což ovšem hodlám napravit), takže nevím, jak moc se v závěru tvůrci knihy drželi, ale mě posledních cca deset minut přišlo spíš jak začátek nové řady než konec té první a emoce, které pak vyvolá hodně silný závěr vcelku velkolepého finále, jsou tlumeny pro mě zbytečným aftermathem. 

   Předešlý odstavec jsem sice směřoval výtkám celého seriálu, ale stále platí, že novinku Altered Carbon můžu jen a jen doporučit. Takový seriál na televizní obrazovce opravdu jen tak neuvidíme a spolu s originální premisou faktické nesmrtelnosti a zvrácenosti lidské duše, která hledá ukojení v těch nejzvrácenějších zábavách, tu máme možnost sledovat nejen vynikající sci-fi, ale i výborný akční počin s prvky noiru a filozofickým přesahem, nad kterým se dá opravdu hodně přemýšlet.

 85%

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky