RECENZE: Creed

23.01.2018

   Už nějakou dobu mě hodně štvalo, že jsem si na volné pokračování Rockyho Balboy (Rockyho 6) neudělal čas. Pod tíhou novinek, které se na nás valí o pokračování a faktu, že tvůrčí tým v čele s režisérem a scénaristou v jedné osobě Ryanem Cooglerem na nás za necelý měsíc vyšle Black Panthera, mě k tomu ale konečně dokopal a já tak mohl posoudit, jestli se jedná opravdu tak dobrý film a zda byl hype, který před dvěma lety oprávněný. 

   Jak sám název napovídá, od příběhu Rockyho se přesuneme k další generaci, a to k nemanželskému synovi Apollo Creeda, Adonisovi. Toho se v dětství ujme Apollova manželka, která z problematického Adonise vychová vzdělaného muže, který má perspektivní kariéru. Geny jsou ale zrádná věc a tak si mladý Adonis Johnson (který si ponechal jméno své matky, aby si vytvořil své vlastní jméno) přivydělává občasným boxováním v Tijuaně. No a protože mu to jde celkem obstojně, tak se rozhodne dát v práci výpověď a přes protesty své adoptivní matky se věnovat boxování naplno. A protože se doposud trénoval sám, začne tím, že hledá svého trenéra. Přestěhuje se do Philadelphie, kde se rozhodne požádat o trénování nejlepšího přítele svého otce... no a dál už asi uhodnete, co se bude dít. 

   Creed naštěstí nejde ve stopách nejslabšího dílu o slavném boxerovi - Rockyho 5, kde se Rocky poprvé přesunul z ringu do trenérského postu, ale opravdu volně navazuje na předešlý film Rocky Balboa a ve stopách jde především prvnímu filmu o Italském hřebci (myšleno samozřejmě tomu o boxerovi). Hlavní role se zde ujal Donald B. Glover, který si v roce 2015 střihnul ještě roli human Torche ve Fantastické čtyřce a do role Rockyho se samozřejmě vrátil Sylvester Stallone (který byl oceněn Zlatým glóbem za vedlejší roli - jediné významnější ceny, kterou Stallone za svoji roli Rockyho obdržel). Ale tímto se rozhodně nenechte zmást, sice sledujeme nám známé prostředí a postavu, ale to neznamená, že by Creed nenabídl nic nového a jen recykloval téma outsidera, který se vypracuje na vrchol.

   Rocky byl vždycky kromě sportovního dramatu i dramatem sociálním a Creed v tomto pokračuje také, takže když nesledujeme povedené tréninkové koláže, kde se už tolik nekontrastuje mezi hlavním hrdinou a jeho protivníkem, tak sledujeme příběh mladého muže, který se snaží najít svoje místo ve světě a v takovém hledání je potřeba najít místo i pro budování vztahu. V tomto případě s Adonisovou půvabnou sousedkou Biancou (Tessa Thompson), která má své vlastní ambice. No a pak tu jsou samozřejmě samotné zápasy. A tady je opravdu vše natočeno naprosto jistou rukou a tak, že ani na okamžik neztrácíte přehled. Navíc všichni zúčastnění na sobě museli tvrdě makat a je to na nich rozhodně vidět. Vsadil bych si i na to, že nejedna rána při natáčení opravdu padla, protože jen těžko budete hledat chybu v choreografii a snímání úderů je vždy v úhlu, kde nemáte pochyb o tom, že daný úder byl zasazen tam, kam mířil. 

   Creed je jen začátek cesty za slávou a uznáním a doufejme, že jeho následující kapitola, která by měla do kin dorazit do kin koncem tohoto roku, bude přinejmenším stejně povedená. Už teď víme, že se v Adonis střetne v ringu se synem Ivana Draga, takže nás čeká jistě další potem, krví, ale i emocemi nasáklá podívaná. A do té doby si budeme ještě moci ověřit, jak se Gloverovi povede v komiksovce Black Panther, kde si pod taktovkou Cooglera zahraje hlavního záporáka. A jelikož se zdá, že bojové scény Coogler zvládá výborně, snad nás čeká výborná podívaná i při takovéto změně žánru.

   P.S.: Stallone dostal Zlatý glóbus zcela oprávněně a za sebe říkám, že je rozhodně škoda, že si neodnesl i Oscara, protože Rocky je zkrátka jeho životní role a on se s ní loučí více než důstojně. Tak se třeba zadaří příště. 

90%

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky