RECENZE: GoT The Dragon and The Wolf

29.08.2017

   Sedmá řada, sedm týdnů, sedm epizod. Pro letošek (a pravděpodobně i pro příští rok) jsme se Hrou o trůny vyřízeni, ale jedno je jisté. Tvůrci nám letos nabídli dějem nejnahuštěnější řadu a pro mě doposud tu nejlepší. Povedlo se však tvůrcům navázat dílem Drakem a Vlk na předešlou kulervoucí epizodu Beyond The Wall?

   The Dragon and The Wolf je historicky nejdelší epizoda s celkovou stopáží 76 minut, což už je stopáž, kterou má i kdejaký kratší film. A prostor je velé této epizody je tu bezezbytku využitý a vidina poslední, osmé řady, která bude mít sice pouhých šest epizod, ale budou mít obdobnou délku je o takto o dost přijatelnější.

   Setkání avizované už v ukázce k tomuto dílu proběhne v samotném úvodu epizody a dojde samozřejmě k znovushledání dalších postav. V tomto případě, ale žádné srdceryvné momenty nečekejte, na místě jsou především nenávistné a propichující se pohledy (a teď nemluvím o Jonovi a Daenerys). Ke slovu se zde dostanou už několik dílů zapomenuté postavy, dočkáme se naprosto stylového antré a jednání o alespoň dočasném příměří vezme v jednu chvíli i celkem nečekaný vývoj.

   Naprostá většina hlavních postav je tak projednou na jednom místě a my si můžeme užít zase především herecké finesy. Nejvíce bodů sympatií nasbírá asi opět Peter Dinklage, kterého když necháte mluvit, tak je na to vždycky radost koukat a dokáže behěm svých monologů zabavit opravdu nármaně a Tyrionovu rozervanost mu budete věřit.    

   Ke svému slovu se ale dostanou i sestry Starkovi na Zimohradu, kde Snase zvládá Malíček tlouci do hlavy jeden klín za druhým a snaží se sestry poštvat proti sobě. A zapomenout nesmíme ani na Tříokou vránu, která kdysi bývala Branem, protože díky navrátivšímu se Samovi dojde skrz jeho (vcelku krátkou, zato dojemnou a dost zásadní) vizi konečně k plnému odhalení Jonova původu.

   V samotném závěru řady se pak podíváme ještě za Tormundem a Berricem na Zeď, která se ocitne pod útokem Bílých chodců a po velkém cliffhangeru nám teď nezbývá nic jiného, než čekat na poslední řadu, která by měla přijít v roce 2019.

   Jak píši v samotném úvodu, letos jsme podle mě dostali doposud nejlepší řadu a její závěrečný díl to dokázal krásně zarámovat. Nám nezbývá než si čekání na poslední řadu začít krátit a jelikož aktuálně stále platí, že televizní produkce je na svém vrcholu, jistě se najde mnoho výplňových záležitostí, které nám pomohou to dlouhé a těké období bez "Trůnů" přežít. A kdo ví, třeba se v této pauze dočkáme konečně i těch dlouho očekávaných Vichrů zimy, kde se věci budou mít přecijen malinko jinak než v seriálu.

10/10

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky