RECENZE: Robin Hood

01.03.2019

   Robin Hood patří v Hollywoodu k látkám, které se jednou za čas objeví a někdo se pokusí nám ji představit v novém světle. V této nové inkarnaci se nám pod vedením Otto Bathursta (vynikající seriál Peaky Blinders) představuje v titulní roli Taron Egerton (Kngsman) a jako Malý John oscarový Jamie Foxx.

   Bohatým bral, chudým dával. Verzí Robina Hooda už jsme ve filmovém nebo seriálové podobě mohli vidět opravdu hodně a i když je na začátku této nejnovější verze dobrodružství řečeno, že se jedná o zcela novou verzi příběhu o Robinu Hoodovi, opak je pravdou. Robin Locksley je povolán do křižáckých válek a po návratu do rodného Nottinghamu, zjistí, že je považován za mrtvého a navíc že jeho rodinné sídlo bylo zkonfiskováno a propadlo městu, potažmo šerifovi (Ben Mendelsohn, který po šedesátéosmé hraje tu samou roli), aby mohli financovat další válečná tažení. Nic z toho se Robinovi samozřejmě nelíbí a pustí se společně s Malým Johnem a ostatními do partizánského odboje. 

   Robin Hood je atraktivní látka a nedivím se tomu, že čas od času nějakého filmaře naláká k tomu, aby světu ukázal svoji vizi. Jako malý jsem měl knihu od Disneyho, kterou jsem měl moc rád i animované filmové zpracování jsem jako dítě zbožňoval, Král zbojníků s Kevinem Costnerem patřil pak později mezi mé oblíbené filmy a Bláznivý příběh Robina Hooda mě v mých pubertálních letech taky dokázal pobavit i když už ho pravděpodobně v životě neuvidím a s verzí od Ridleyho Scotta s Russelem Crowem jsem žádný zásadní problém také neměl. Na novou verzi s Egertonem jsem byl od začátku celkem zvědavý a Bathurstovi na režisérské židli jsem fandil už jen z důvodu, že režíroval několik dílů mnou oblíbených Peaky Blinders. Někde mezitím vším ale nastala veliká chyba a výsledek bohužel nestojí za moc. 

   Bathurst se chtěl pravděpodobně svézt na vlně diváky oblíbeného Krále Artuše od Guye Ritchieho, protože podobnou stylizaci (s vynecháním všech fantasy prvků) nelze nevidět a zpomalené pochody hrdinů ulicemi zase dají vzpomenout na již zmíněné Peaky Blinders. Problém však nastává u postav, akce a vlastně i scénáře. Nic z toho Vám totiž nenabídne nic originálního nebo zapamatováníhodného. Hned po prvním shlédnutí jsem měl problém vybavit si alespoň něco, co by se mi na filmu líbilo a v momentě kdy píšu tuto recenzi, tak se mi ztěží vybavuje cokoli. A bohužel přesně na takové místo nový Robin Hood patří - do zapomnění. 

   Na filmu je vidět, že stál docela dost peněz, ale vydělat si na sebe v žádném případě nemůže a pokračování, které se po samotném závěru nabízí, už nikdy neuvidíme. Do deseti let se pravděpodobně dočkáme dalšího pokusu o oživení legendy o Sherwoodském zbojníkovi a pokud do si do té doby budete chtít ukrátit čekání tím, že si pustíte nějaký jiný film s Robinem Hoodem, sáhněte po kterémkoli jiném.

30%

TT

Komentář Čamži:

Ten snímek dostal hroznou nálož od kritiků a já si nemyslím, že je to tak hrozný. Ano sice je to 100x přemítaný příběh ale na to, že je to první celovečerní snímek Otta Bathursta je to snesitelný. Zasazení do trošku steampunkové Anglie není špatné a taky se dobře koukalo na akční scény. Je to průměrná historická jednohubka se slušným tempem a akcí která rozhodně nenudila. Robin Hood a John baví a to je asi to hlavní. Není to tak dobré jako poslední předělávka Krále Artuše s Charlie Hunnamem od Guye Ritchiho ale koukat se na to rozhodně dalo. Nějaký peníze se do toho nacpali zda si to na sebe vydělá se dozvíme časem, Konec je udělaný tak, že se dá pokračovat ale to si myslím, že se asi nestane. Zavrženihodný snímek to určitě není a v klidu se na to dá podívat a vypnout hlavu a jen koukat jak lítají šípy a sem tam nějaký vtip. 55% 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky