RECENZE: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

08.08.2019

   V osmém Rychle a zběsile došlo ke spojení dvou testosteronových alfa samců Dwayna Johnsona a Jasona Stathama a jejich společné střety patřily bezesporu k highlightům celého filmu. Nebylo tedy žádným překvapením, když tvůrci pouhých pár týdnů po premiéře ohlásili spin-off, který tyto dva borce spojí do jednoho filmu a bude se soustředit pouze na jejich postavy. Po shlédnutí prvních trailerů se z Hobbse a Shawa stala jedna z nejočekávanějších popcornovek letošního léta a my už jsme se konečně dočkali a můžeme si říct, jak se řádění těchto dvou nepravděpodobných parťáků v jejich první sólovce povedlo.

   K základní kostře příběhu stačí říct pouze pár slov, protože to opravdu není to, oč tu běží. Zlá korporace Eteon vyvinula programovatelný virus, kterého se chce zmocnit MI6. Z týmu, který toto dostane za úkol po likvidaci zběhlým agentem Brixtonem (Idris Elba) zbude pouze jediný přeživší, který si vir odnese s sebou. Tímto přeživším je Hattie Shaw (Vanessa Kirby), sestra Deckarda (Statham), po které je záhy vyhlášeno celosvětové pátrání a na pátrání je tu eso v podobě agenta Hobbse (Johnson). Karty jsou rozdány jasně v prvních minutách a pak už se můžete pohodlně usadit a sledovat over-the-top akci se spoustou hlášek až do konce závěrečných titulků.

   Přiznám se, že extra velký fanoušek série Rychle a zběsile nejsem, ale viděl jsem je všechny a pátý a osmý díl jsem si opravdu užil a právě díky osmému dílu se pro mě Hobbs a Shaw stalo daleko lákavější záležitostí než další díl(y) s partou kolem Vina Diesela. Samozřejmě Hobbs a Shaw nejsou pro každého, ale už při propagaci a v trailerech je celkem jasné, kdo je jejich cílová skupina a rozhodně si nehrají na nic, co nejsou. Pokud tedy hledáte letní popcorn ve smyslu nahláškované akce, kde se nebudete ani chvíli nudit, tak je tohle duo záležitostí právě pro Vás a jistě jim ještě rádi odpustíte některé neduhy, které se jich týkají. Tím asi největším je, že téměř všechno, co se týče akce už jsme někde viděli a přes dvě hodiny tak koukáme na něco, co už vlastně známe. Tu si půjčí něco z Jamese Bonda, tu něco z Mission: Impossible a v samotném finále dojde i na nejmenovanou marvelovku. U slovních přestřelek obou borců si pak několikrát vzpomenete na show, kdy proti sobě sedí dvě sedí dvě celebrity, které se mají vzájemně urážet a vyhraje ten, kdo vydrží déle se nezasmát. Někdy to funguje, někdy ne tak úplně a místy se až příliš okatě tlačí na pilu. Ale jedním dechem dodávám, že to na výsledné zábavnosti opravdu nijak moc neubírá. 

   Znásilňování fyziky, při které se obrací v hrobě všichni fyzici od Archiméda po Watta se stalo tak nějak synonymem frančízy a pokud hledáte realistickou akci, tak tady jste zkrátka špatně. Díky nově odhalené korporaci Eteon a Elbovu Brixtonovi se tu navíc dočkáme i dost velkých high-tech udělátek, ze kterých kromě vylepšeného Elby vyčnívá především jeho motorka, se kterou se dějí v honičkách velké psí kusy. Kromě akce a hlášek, které nemusí všem úplně sednout ve sto procentech případů, je film postaven především na chemii mezi ústředními protagonisty a ti si ji přivedli z osmého dílu Rychle a zběsile dost zodpovědně. Přibyla k nim navíc Vanessa Kirby jako Stathamova sestra a ta nejenže hlavní dvojici doplňuje a vyvažuje testosteronový vodopád, ale stala se navíc plnohodnotným členem tohoto trojlístku. Dokáže totiž bavit ať už někoho mlátí, sourozenecky se špičkuje se starším bráchou nebo romanticky jiskří s Hobbsem.

   Rychle a zběsile nám naservírovalo první svůj spin-off a já mu rozhodně budu fandit, protože by byla velká škoda, pokud bychom měli tuto sestavu vidět naposledy a ať už je uvidíme v jejich další samostatné štaci nebo v některém z dalších dílů Rychle a zběsile, bude to pro mě hnací motor se k této značce znovu vrátit.

80%

P.S. Je tu několik potitulkových scén a to až do samotného závěru, takže pokud nechcete přijít opravdu o nic, tak z kina dřív neodcházejte.

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky