RECENZE: Wonder Woman

05.06.2017

   DC se společně s Warnery neuvrhli do záviděníhodné situace. Po loňských kvalitativních o komerčních zklamáních Batman v Superman: Úsvit Spravedlnosti a Suicide Squad letos ještě před týmovkou Justice League přichází sólovka Amazonky Diany alias Wonder Woman, která se pokusí vytáhnout studio z marastu, do kterého se s každým příbívajícím filmem propadá. 

   Gal Gadot měla před sebou velmi těžký úkol. Po vlažně přijatém Muži z oceli (který mě se celkem líbil - především úvodní část na Kryptonu), zpackaném Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a přinejlepším průměrném Suicide Squad, měla napravit reputaci filmům na motivy komiksů DC. Wonder Woman patřila asi k tomu lepšímu v Batman v Superman, takže očekávání byla vcelku na místě. Pak přišli první reakce diváků - nadšené, pak první reakce kritiků - nadšené, na rottentomatos měla po premiéře Wonder Woman rating 9.4/10 a u mě se tak stala z očekávaného průšvihu celkem příjemná zvědavost a už jsem začal doufat, že se z té mizérie konečně dostanou. A bohužel jsem zase doufal marně.

   Ve Wonder Woman sledujeme klasický origin komiksové hrdinky a její první kroky v našem světě, do kterého se dostává po seznámení se Stevem Trevorem (Chris Pine), který za první světové války ztoskotá s letadlem v oceánu poblíž jejího domovského ostrova.

   Stejně jako v Muži v oceli i tady se všechno celkem příjemně rozjíždí. Všechno odsýpá, propojení s řeckou mytologií je určitě zajímavé a na filmu je právě tahle linka je bezpochyby to nejzajímavější z celého filmu. Je to ale jen první třetina a jakmile se dostaneme z ostrova, tak všechno začíná téměř okamžitě skřípat.

   Po opuštění ostrova, kdy se na všechno celkem hezky dívalo (i 3D za něco stále) se řpesouváme do prvoválečné Evropy, konkrétně nejprve do Londýna a poté na frontu. Všechny barvy jsou rázem pryč. Zůstane zase jen chladná šedá. Přibudou vedlejší postavy se jmény Nikdo, Nezajímavý, Tamten a Tamta, takže chápete, že ani tady se žádné terno nekoná.

   No a pak je tu akce. Zase. Stejně jako se terminus technikus stal pojem Wickovská akce, tak by se to mělo stát i pro "Snyderovskou" akci. Zack Snyder na natáčení dohlížel a obávám se, že veškeré házení tanků, boření kostelních věží (pro mě nejvíc WTF scéna z celého filmu), byla právě jeho pověstná troška do mlýna. Připočtěme nevýrazného záporáka (pohříchu nevyužitý Ares), digitální bordel ve finále, které se smrskne vlastně jen na bitku Wonder Woman a právě Arese, nevydařené vtipkování, které jakoby bylo z jiného světa (ono je strašně srandovní, když se Diana snaží se štítem a mečem projít dveřma a za čtvrt hodiny prolítne budovou jak dělová koule a je u toho strašně drsná) a máme tu recept na další DCčkový prů.. ehm.. švih. 

   Skoro všechna akce se navíc odehrává ve tmě nebo v mlze (plynu) a 3D tu je opravdu hodně zbytečné a pohříchu nevyužité. IMAX jsou v tomto případě jen vyhozené peníze, protože jeho potenciál je tu skoro nevyužitý (tady to trumfuje Nolan s pouhou ukázkou na Dunkirk, kde věřím, že bude IMAX vyždímaný do poslední kapky)

   Bohužel se tak z Wonder Woman vyklubal další nevýrazný film, který měl potenciál na to být něčím víc (a měl jím být) a největšími klady celého filmu je pak ústřední herecké duo, kterému sice budete fandit a oba jsou sympatičtí, ale to je pro film, který měl spasit DC universe a být pro DC tím, čím se stal Captain America pro Marvel. 

   Na Justice League se samozřejmě chystám, protože i přes veškeré moje nasupení pořád doufám, že se to krucnál jednou zlomí a konečně vypadne od Warnerů dobrý film tak, jak si komiksové předlohy zaslouží, tady se bohužel jede na volnoběh a pokud jste neviděli, co jsem o filmu řekl poté co jsem ho viděl, můžete to napravit zde.

5/10  

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky