TÉMA: Hororové série I. - [rec]

22.01.2018

   Španělsko už několik let můžeme považovat za evropskou kolébku hororů a jen těžko budete v Evropě hledat jinou zemi, kde by se točily horory v takové míře, jako právě tam. Před vice než deseti lety v této zemi pak pod taktovkou režisérů Plaza a Balagueróho spatřil světlo světa první díl z dnes již čtyř hororů [rec] a protože jsem po několikaletém odkládání konečně viděl (zatím?) poslední díl této ságy, pojďme se podívat, co [rec] dalo filmovému světu a jak se celá série vlastně povedla. 

   V prvních dvou dílech se tvůrci rozhodli využít formát tzv. found footage, tedy formátu, který byl použit například v dnes již kultovní záležitosti Záhada Blair Witch. I když se jedná o tu levnější formu natáčení, kdy hodně často dostáváme spíš průměrné až podprůměrné filmy, tak se čas od času objeví kousek, který za vidění rozhodně stojí a první [rec] bylo právě jedním z nich.

   My v něm prostřednictvím reportérky Angely (Manuela Velasco), která natáčí reportáž o hasičích sledujeme šíření zombie nákazy v jednom domě v Barceloně a na poli pouhých 78 minut (!) sledujeme její boj o přežití a postupné odkrývání tajemství, které se za celou "nákazou" skrývá. Obecně si myslím, že stopáž kolem osmdesáti minut je pro found footage horory naprosto ideální a málokdy asi narazíte na film, který byste v této "roztřesené" formě chtěli sledovat třeba dvě hodiny. 

   Druhý díl je pak rozdělen na dvě části, které se v poslední třetině samozřejmě spojí. Dvojka navazuje přímo na jedničku a tentokrát dění v tom samém domě sledujeme pomocí kamer zásahové jednotky, která se do domu vydá vyřešit situaci spolu s "vědcem", který má vědět o co se jedná a se situací zásadně pomoci, ale také z pohledu party puberťáků, kteří se v sousedícím domě pokusí o vtípek, který se samozřejmě zvrtne. 

   Druhé [rec] já považuji nejen za nejlepší díl z této série, ale za jeden z nejlepších hororů po roce 2000 a jisté scény si pamatuji opravdu dodnes. Je pravda, že znalost předchozího dílu je zásadní a samostatně dvojka nebude úplně fungovat, ale i tak se spojení dvou hororových subžánrů povedlo opravdu na výbornou a pokud jakýkoli hororový fanoušek tohle vynechal, tak o hodně přichází. 

   Těžko říct, zda kvalitativní úpadek má na svědomí rozdělení režisérského dua, kdy si každý z režírující dvojice vzal na starosti jeden z nadcházejících dílů, upuštění od found footage formy nebo jen ohromná očekávání, která se do dvou následujících dílů vkládala. 

   První informaci, kterou jsme se po druhém díle dozvěděli bylo, že třetí ponese název Genesis a čtvrtý Apokalipsis. Bohužel jsme se u třetího dílu nedočkali odhalení původu nákazy, jak by se dalo celkem očekávat, ale odbočení od zatím rozjeté dějové linky s reportérkou Angelou a celkem laciné a jednoduché odkázání na Bibli. Příběh se přesouvá do dalšího ohniska "nákazy", konkrétně na svatbu a kromě dějového odbočení tu jako velmi rušivý element působila i kombinace foud footage s klasickým filmovým formátem, která celou snahu působit autentitcky naprosto pohřbívá.

   Čtvrtý a zatím poslední díl série s podtitulem Apokalipsis zase malinko mate názvem a o žádnou apokalypsu se zde nejedná. Sledujeme příběh, který se v 95% odehrává na jedné lodi v izolaci od ostatních lidí, kam se "nákaza" zatím nerozšířila. Definitivně se přesouváme z formy found footage do klasického filmu a i když čtvrtý díl spojuje všechny předchozí a vrátí se opět i reportérka Angela, tak není o moc stát. Na konci se navíc i do té doby velmi sympatická a pragmatická reportérka změní v hysterickou karikaturu a poslední čtvrthodinu Vás doprovází neustále křik zbývajícíh přeživších. A to i v situacích, kdy je to naprosto zbytečné. 

   Pachuť po dokoukání čtvrtého dílu sice zůstává, ale názor na druhý díl neměním a stále platí to, co platilo před čtvrtým dílem a pokud se mě kdokoli zeptá na horor, který bych měl doporučit, tak první dva díly této série doporučuji všem, co je ještě neviděli. Pokud mezi ně patříte, tak také neváhejte, ale díly tři a čtyři si opravdu můžete odpustit, protože nejde o nijak důstojná pokračování. 

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky