TÉMA: Hororové série II. - Vřískot

09.02.2018

   Jednou z novodobějších sérií, které se ale povedlo zabodovat a tehdy po cca deseti letech znovu oživit skomírající hororový subžánr slasher, je série Wese Cravena Vřískot. Ten totiž přišel s celkem zajímavým konceptem, kdy omladina, která je zde v roli lovné zvěře, "ujíždí" na sedmdesátkových a osmdesátkových hororech a my díky tomu dostaneme nejen kvalitní vyvražďovačku, ale i solidní průpravu pro sledování hororů jako Halloween nebo Pátek třináctého.

   Za Vřískotem stojí Wes Craven, který je duchovním otcem nejen této série, ale i záležitostí, jakými jsou Noční můry v Elm Street a hororů Hory mají oči (a Kruté oči hor 2) a Poslední dům nalevo.

   Celá "Vřískotí sága" nám pedstavuje příběh Sidney Prescottové, která žije se svým otcem a před několika lety přišla o svoji matku, která byla zavražděna. Jeden večer však začne někdo vraždit kamarády Sydney a s ní i divákem je následně rozehraná hra "Kdo je vrah?", která právě díky nejrůznějším odkazům na starší horory funguje i přes hororové výjevy hodně zábavně a díky filmovým geekům si tuhle záležitost vychutnáte i dnes po více jak 20ti (!) letech.

   Jestliže první Vřískot připomněl a zároveň boural zajetá pravidla žánru, tak ani druhý díl nezůstane v tomto směru nic dlužen. My se mimo jiné staneme svědky legendární diskuze ve filmovém kroužku, zda mohou být pokračování lepší než původní film. A jelikož sám Vřískot 2 je logicky pokračování i tady se jedná o značně zábavné chvíle a narážky, které odlehčují mnohdy dost brutální řádění vraha s Ghost Face a samozřejmě vše je opět vystavěno tak, abychom celou dobu mohli hádat a tipovat, kdo je oním vrahem a co jsou tentokrát jeho motivy. 

   Jedničku a dvojku od sebe dělil pouhý jeden rok, ale na třetí díl jsme si před osmnácti lety počkali celé tři roky. Ten nám přivedl víceméně všechny přeživší hrdiny z předchozího dílu a minulost Sydney o sobě dala opět vědět. Ve finále už jsme dostali potřetí to samé, navíc okořeněné o rodinné vztahy a bohužel bez výraznějšího satirického podtextu. Završení trilogie tak bylo sice nejslabším dílem trilogie, ale pořád se jednalo o vcelku koukatelný žánrový průměr. 

   Asi největší překvapení ale přišlo v roce 2011, kdy se Wes Craven rohodl navázat na třetí díl i se starými hrdiny a sérii Vřískot představit novému - mladšímu publiku i s veškerými technologickými a komunikačními pokroky, které byly ještě na konci předešlého milénia v začátcích (mobilní komunikace a sociální sítě). Bohužel jsme zatím posledním celovečerním příspěvkem do Vřískotí ságy kvalitativně dost klesli a v současné době se z něj stal celkem zapomenutelný a zaměnitelný kousek s jakýmkoli jiným slasherem.

   Čtyřmi celovečerními snímky ale ještě nekončíme. V roce 2015 totiž na stanici MTv totiž Wes Craven úspěšně zprodukoval seriálovou verzi svého filmového hitu, která pro dnešek čítá dvě řady s celkem dvaadvaceti díly a jedním halloweenským speciálem. Seriálový Vřískot nijak nenavazuje na svého filmového předchůdce a dokonce jsme se v něm dočkali i nové masky ústředního zabijáka. 

   Hlavní postavou je po vzoru Sidney opět studentka střední školy a i zde je velmi důležitá její minulost. Přes velmi nízká očekávání a naopak vysokou nedůvěrou, kterou u mě budila produkce MTv jsem se nakonec dočkal velmi milého překvapení a dle mého jsme se dočkali kvalitativního posunu nejen oproti čtvrtému, ale i třetímu dílu.

   Letos by nás měla čekat ještě třetí série seriálu od MTv a kam se posuneme dál je ve hvězdách. V dnešní době remaků, prequelů a restartů je ale velice pravděpodobné, že jednou i na tuhle značku dojde a na celovečerním poli se někdy nějakého pokračování přeci jen dočkáme.

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky