TÉMA: Kingovský rok 2017

10.05.2017

   Stephen King je u filmových i televizních tvůrců velmi oblíbeným zdrojem materiálů pro adaptace a mnoho filmů a seriálů bylo jeho dílem inspirováno. Rok 2017 bude na Kingovy adaptace na plátně i v televizi velmi bohatý, tak se pojďme podívat, co s nálepkou "kingovské" nás letos čeká.

2016   

   Kromě celovečerího (straight-to-dvd) filmu Cell s Johnem Cusackem a Samuelem L. Jacksonem (kteří se spolu setkali už v jedná Kingově adaptaci - Pokoj 1408) jsme minulý rok mohli vidět poslední řadu seriálu Pod Kupolí (adaptace stejnojmené knihy) a minisérii s Jamesem Franco 11.22.63 (adaptace knihy Dallas 63) a hlavně nový seriálu Stranger Things, který sice není žádnou jeho adaptací, z jeho knížek ale nekrytě čerpá hlavní motivy jeho románů a povídek.

Seriály 

   Jako blesk z čistého nebe přišla ukázka na novou verzi Kingovy povídky Mlha (The Mist), kterou před deseti lety adaptoval Frank Darabont a nutno říct, že film to byl z těch zdařilejších (přecijen Databont natočil bezpochyby dvě nejlepší Kingovy adaptace - Vykoupení z věznice Shawshank a Zelenou míli), takže těžko říct, jak tohle dopadne v seriálové verzi. 

   Povídka jako taková není nijak dlouhá, ale dějové linky, které v ní jsou můžou v šikovných rukou zabavit i na seriálovém poli. Pokud z toho bude minisérie o jedné řadě a ne natahovaná vata o více řadách, tak by nás mohla čekat hutná podívaná a i když první ukázka nevypadala moc vábně (myšleno lákavě), tak druhá už působí řádně brutálně a hororově a docela si přeju, aby tohle vyšlo.

   Po 11.22.63 se na Hulu pravděpodobně letos na podzim dočkáme dalšího seriálu, o kterém zatím víme, že se bude jmenovat Castlerock, což je město, kde se řada Kingových knih a povídek odehrává. Na internet byla uvolněna první upoutávka a já doufám, že další spojení King - J.J. Abrams dopadne minimálně tak dobře, jako právě u 11.22.63.

   Rovněž na podzim bychom se měli dočkat adaptace celkem nové povídky Mr. Mercedes, což je pro změnu detektivní příběh. O tomto seriálu se toho zatím kromě obsazení moc neví. V hlavních rolích tu budou Brendan Gleeson a Mary Louise Parker, což by samo o sobě mělo stačit na to, aby se o to člověk zajímal.

   A v neposlední řadě se na Netflixu dočkáme druhé řady mnou milovaného seriálu Stranger Things. Oukej.. tohle opravdu NENÍ adaptace jeho knih, ale tvůrci mu tu vzdávají hold tím nejlepším způsobem - berou si jeho nejčastější motivy a zpracovali je do příběhu, který sám o sobě nekrytě čerpá nejen z Kinga, ale i z filmů od Spielberga, Carpentra nebo Ridleyho Scotta a jestli máte rádi všechny zmíněné a první řadu Stranger Things jste neviděli, tak šup na to. Druhá řada má premiéru letos na halloween a pro mě je to jedna z nejočekávanějších televizních událostí roku. Navíc dle ukázky se možná dočkáme začlenění mytologie dalšího autora, a tím se zdá být H.P. Lovecraft. Čekání na podzim opravdu nikdy nebylo delší. 

Filmy

   Filmů bychom se letos měli dočkat dokonce pět(!), z toho pouze dva jdou do kin, ale pojďme se podívat i na ty tři, které se na velké plátno nepodívají.

   Prvním je pokračování Kukuřičných dětí z roku 2009, které díru do světa rozhodně neudělaly, takže tady se o nějakém velkém očekávání rozhodně mluvit nedá. Psycho-amišovští nedorosti mě nikdy nijak netankovali a právě film z roku 2009 je jediný, který jsem o nich viděl a s klidným svědomím asi i letošní počin vynechám. Uvidíme.

   Dalším filmem, který budeme moci letos okusit je adaptace povídky Geraldova hra, která pojednává o ženě, která nešťastnou náhodou usmrtí svého manžela zatímco je připoutána želízky k posteli a bude tak muset zápolit se svými vnitřními démony. Povídku jsem nečetl, námět je zajímavý a filmy, které se snaží vytěžit maximum z uzavřeného prostoru mám celkem rád (Telefonní budka, Pohřben zaživa), ale vše bude záviset především na hlavní hrdince příběhu, která bude mít tvář herečky Carly Cugino, kterou jsme mohli vidět ve spoustě filmů, bohužel vždy jako jednu z těch malých a snadno zapomenutelných rolí.

   Tím nejzajímavějším projektem pro televizi se ale stává film 1922, který letos vyjde na Netflixu. Příběh se odehrává (překvapivě) v roce 1922 a pojednává o rančerovi, který plánuje vraždu vlastní manželky a ke spolupráci se snaží přesvědčit svého syna. Zní to dost ujetě, ale to zdaleka nejzajímavější je, že do hlavní role se povedl obsadit Thomas Jane, pro kterého to bude po Pavučině snů a Mlze již třetí adaptace Stephena Kinga, ve které si zahraje hlavní roli.

   No a pak tu jsou dva tituly, které už Vás pravděpodobně neminuly. Letos na podzim se do kin vrátí klaun Pennywise s novou tváří a pokusí se nás znovu vyděsit tak, abychom na TO jentak nezpomněli. I když mám Kinga celkem rád, tak TO jsem nikdy nečetl a z původního filmu se mi líbila víceméně jen první polovina, ale je pravda, že jsem ho viděl zhruba ve dvanácti. Jsem na TO celkem zvědavý, ale na takové umírněné úrovni. Plusovým bodem pro mě je, že jeden z dětských herců je ze Stranger Things.

   Poslední a pro mě jeden z nejočekávanějších filmů letos vůbec je Temná věž, která do kin dorazí v srpnu. Celou ságu jsem četl, celá se mi líbila a plány na její zfilmování se Hollywoodem potulují už nějakou dobu a letos se konečně dočkáme. Nedávno jsem se dozvěděl, že se nebude jednat o klasickou adaptaci, ale o sequel ke knižní předloze, což v podstatě nepovažuji za sebemenší problém a tvůrcům to může poskytnout dostatek tvůrčí volnosti a zároveň potěšit i skalní fanoušky série prostředím, ve kterém se Temná věž odehrává. Velkou kontroverzi vzbudilo oznámení obsazení Idrise Elby do titulní role (s tím já nemám nejmenší problém), ale snad se povede novou filmovou frančízu, protože minimálně v knihách se King vyřádil neskutečným způsobem a pokud se filmu zadaří komerčně, tak představit si takový "Stephen King Cinematic Universe", jejímž pojítkem by byla právě Temná věž pro mě není vůbec těžké, ale to je jen fanboyovský sen, který se téměř jistě skutečností nestane.

   Letos bysme se tak měli dočkat celkem osmi adaptací a Stranger Things a to je dopodud největší počet za jeden rok. Fanoušci by tak měli vrnět blahem a s očekáváním vyhlížet drtivou většinu z výše zmíněných kousků. 

P.S. Do loňského roku jsme se dočkali celkem 60 celevočerních a 27 seriálových adaptací.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky