TÉMA: Krátkometrážní filmy

16.03.2017

   Ve včerejším tématu o akčních filmech jsem jako poslední uvedl kraťas Punisher: Dirty Laundry. To mě přivedlo na myšlenku, že jsem za poslední roky viděl několik krátkometrážních filmů, které na mě opravdu hodně zapůsobily a tímto článkem bych se o ně rád podělil.

První kraťasy režisérů, kteří dnes patří mezi hollywoodskou smetánku

   Každý nějak musel začít. Tady je několik prvních filmů, které pravděpodobně neznáte, od režisérů, které rozhodně znáte.

Saw

   Saw: Hra o přežití je bezesporu filmem, který nastartoval Jamesi Wanovi kariéru, na jejímž vrcholu se dnes nachází. Celovečenímu filmu však předchází "kraťas", kde se Jigsaw objevuje poprvé a už tady na Vás dýchne atmosféra filmů následujících. Myslím si, že pokud by z celé série vznikl pouze první celovečerák a pak zůstalo jen u takovéto formy kraťasů, které mohl Wan klidně dávat jako předfilmy v kině ke svým dalším filmům, bylo by to asi lepší. Každopádně tento desetiminutový snímek stojí za zhlédnutí.

Doodlebug

   Studentský film Christophera Nolana, kterého dnes neptřeba představovat. Film má tři minuty a jelikož celá Nolanova filmografie není nijak obsáhlá, pro cinefily, kteří si chtějí udělat fajfku, že viděli "kompletního Nolana" je tohle povinnost.

I Killed my Lesbian Wife, Hung Her on a Meathook, and now I have a Three Picture Deal at Disney

Film není rozhodně tak vtipný, jako jeho název. Vězte však, že se jedná o prvotinu Bena Afflecka, která je hodně cynická, černohumorná a nekorektní. Ale ten název je zkrátka top.

Tetra Vaal a Alive In Joburg

    Dobře. Neil Blompkamp nepatří zrovna mezi hollywoodskou smetánku, ale jeho filmy jako District 9, Elysium nebo Chappie patří mezi hodně zajímavá sci-fi (District 9 se opravdu hodně povedl) a to, že se na chvíli motal kolem pátého vetřelčího filmu je rozhodně známka toho, že o tomto režisérovi neslyšíme naposledy. Před jeho celovečerními filmy tu byly nicméně dva kraťasy, ze kterých čerpají jeho pozdější celovečerní filmy. Prvním je Tetra Vaal (Chappie) a druhým Alive In Joburg (District 9) a nám nezbývá než doufat, že někdo Blomkampovi svěří nějaký větší očkový titul, protože sci-fi žánr mu sedne a mohlo by se jednat o zajímavou podívanou, kterou bylo koneckonců i Elysium s Mattem Damonem.

Tetra Vaal:

Alive In Joburg:

Remaky, rebooty, restarty, fanfiction

   

   Fanoušci často rozvíjejí už zavedený filmový (nebo herní) svět nějakým svým příspěvkem a někdy se povede získat i celkem známá jména před kameru. Tady je ten nejzajímavější a nejpovedenější výběr těchto filmů, který znám.

                 Croft - Fan film

    Akční film, který čerpá z herního restartu série Tomb Raider, který vyšel před několika lety. Představuje se nám Lara Croft jako dobrodružka v lese, vyzbrojená lukem a cepínem a její úkol je jednoduchý - zachránit rukojmí a přežít- Je to opravdu fan film, to ale neznamená, že se jedná o nepovedený snímek.

Power/Rangers

   Velice povedený nový pohled na pubertální výstřelek Strážci vesmíru, který jsem sledoval jako desetiletý na Super Maxu (a měl ho rád). Když byl oznámen nový celovečerní film, tajně jsem doufal, že se bude vycházet právě z tohoto kraťasu, to se bohužel nestalo. Klipař Joseph Kahn dokázal ale nalákat před kameru Jamese Van Der Beeka alias Dawsona a Katee Sackhoff, kterou zase znají fanoušci seriálu Battlestar Gallactica, takže tu uvidíte i známé tváře.

Mortal Kombat Rebith a Legacy

  

   Mortal Kombat Rebirth a Legacy je série celkem dvaceti (!) krátkých filmů do deseti minut, které doprovázeli vydání svého času nejnovějšího dílu herní série Mortal Kombat. I když se ne všechny úplně povedly, většinou se stále jedná o velmi nadprůměrnou podívanou, kde prim hraje především choreografie soubojů. Pokud neznáte, klidně se do toho pusťte.

Rebirth:

Legacy:

DARTH MAUL: Apprentice

   K tomuto snad netřeba nic dodávat. Jeden z nejoblíbenějších záporáků ze světa Star Wars a jediný důvod, proč se dívat znovu na Skrytou hrozbu dostává vlastní fanouškovský kraťas, kde likviduje rytíře řádu Jedi. Potřebujete vědět víc?

Originální amatérské filmy

   Mé nejoblíbenější kraťasy jsou ty, které mají originální příběh a jsou poutavě natočeny. Nejvděčnějším žánrem pro tyto filmy je bezesporu sci-fi. Tady se tvůrčí fantazie může rozjet naplno a v případech níže mi dáte jistě zapravdu, že celovečerní filmy, byste rádi viděli i Vy. S výjimkou Gunfightera, kterého si v celovečerní verzi nedovedu představit a myslím, že by nefungoval (jako kraťas je to ale neskutečně vtipná záležitost), můžu o všech prohlásit, že jsou výbornými náměty pro celovečeráky, a pokud by vznikl i Kickstarter pro jejich vznik, tak bych k tomu jen dodal: Shut up and take my money!


R'ha

   Nejlepší a nejpůsobivější krátkometrážní film, který jsem kdy viděl. Na tak malém prostoru nám představit něco tak mytologicky košatého jako boj rasy mimozemšťanů s roboty a pak nás v tom nechat...Tady vážně není slov. Výborně natočené, s vynikajícím nápadem. Výtvarný design mimozemšťana naprosto dokonalý a celkový vizuál, za který by se nemusel stydět žádný "áčkový" titul. Pokud by tento článek obsahoval jen jediný film, byl by to tenhle.

Plurality

   Akční sci-fi technothriller s tématem krádeže indent? Proč to krucinál ještě
nebylo v kinech?! Další hodně povedený příběh, kde se sice nízký rozpočet schovává do nevzhledného tmavomodrého vizuálu, ale zkloubení Nepřítele státu, Watch dogs, Oka dravce a dalších filmů v tomto podání je také velmi záživná podívaná, u které budete litovat, že po necelé čtvrthodince skončí.

State Zero

   Postapokalyptická záležitost ze Švédska. Tady hraje opět prim především velmi povedená vizuální stránka. Nejvíc si asi připomenete Já, legenda s Willem Smithem, ale to tu rozhodně nelze brát jako výtku. Tvůrcům, kteří stojí za něčím takovým, bych se rozhodně nebál svěřit nějaký větší projekt.

The Gunfighter

   A zakončeme to na odlehčení westernem v hodně netradičním podání. Pistolník vejde do baru a strhne se přestřelka. A to slovní přestřelka, kde hlavním účastníkem je vypravěč, který události komentuje "mimo obraz", ale všichni v baru ho slyší. Neskutečně vtipná záležitost.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky