TÉMA: Zimní olympiáda ve filmech

16.02.2018

   Zimní olympiáda v Pchjongčchangu je v plném proudu a i ve filmovém světě jsme se párkrát na zimní olympijské hry mohli podívat. Pokud chcete zůstat i filmově na stejné vlně, jako právě probíhající hry, můžete sáhnout po jednom z následujících snímků, které ve většině případů interpretují skutečné příběhy.

Ledové ostří

   Jediný fiktivní příběh z tohoto tématu je příběhem hokejisty, který kvůli zranění nedostane možnost reprezentovat svoji zemi v národním mužstvu. Díky shodě okolností se však seznámí s krasobruslařkou, jejímž snem je vítězství na olympijských hrách, ale nemůže najít ideálního partnera a jemu se tak naskytne vcelku nečekaná příležitost, jak se na Olympijské hry přeci jen podívat. Kromě toho, že je Ledové ostří jediným fiktivním příběhem, je to také jediný film s romantickou tematikou. Kromě sportovního a napínavého sportovního dramatu, tu pro odlehčení dostáváme klasickou romantickou komedii, která v této dějové lince nijak nevybočuje ze standardů žánru, ale právě sportovní linka tento film táhne do velmi příjemného nadprůměru.

Já, Tonya

   U krasobruslení ještě chvilku zůstaneme. Novinka Já, Tonya vstoupí do našich kin čtyři dny po ukončení olympiády, takže to bude možnost si alespoň trochu prodloužit tuhle "zimněolympijskou" vlnu a sledovat osudy Tonyi Hardingové - pravděpodobně nejkontroverznější osobnosti tohoto zdánlivě neškodného sportu. No a jelikož hlavní roli hraje Margot Robbie, která za svůj výkon byla nominována na cenu akademie, jistě bude na co koukat. U nás se samozřejmě dočkáte recenze snímku po uvedení v našich kinech.

Hokejový zázrak

   Hokejový zázrak nás zavede na olympiádu v Lake Placid v USA, která se odehrála v roce 1980. Sledujeme v ní příběh hokejového týmu domácích Spojených států amerických, který si pod vedením trenéra Herba Brookse (na Zlatý Globus nominovaný Kurt Russel) probojuje cestu až do finále, kde se postaví do té doby nezastavitelné sovětské mašině. Bohužel zfilmování triumfů československého národního týmu, kterému se podařilo v roce 1969 porazit na jednom šampionátu Rusy hned dvakrát zatím nikdo nezfilmoval, prozatím si musíme vystačit alespoň s americkou verzí, která ovšem není nikterak špatná a kromě výborného Kurta Russela tu máme možnost vidět i skvěle natočené hokejové zápasy.

Orel Eddie

   V roce 1988 na nebyly olympijské hry v Calagary svědky pouze příběhu jamajského čtyřbobu, ale i příběhu neuvěřitelného odhodlání a uskutečnění celoživotního snu Michaela Edwardse, který se na olympiádu kvalifikoval jako skokan na lyžích. Jeho snem bylo reprezentovat Velkou Británii v jakémkoli sportu a to se mu nakonec splnilo. Taron Egerton a Hugh Jackman v hlavních rolích dělají ze snímku pak vcelku nezapomenutelný zážitek, který byste rozhodně neměli minout.

Kokosy na sněhu

   No a co by to bylo za výčet, kdybych nezmínil dnes už legendární a kultovní snímek Kokosy na sněhu. Příběh jamajského čtyřbobu, který se účastní olympijských her už dnes zná asi každý a tento snímek patří rozhodně mezi ty evergreeny, které jeden může vidět zkrátka kdykoli. Navíc chytlavá mantra "Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí" se táhne už několika generacemi.

   Tak toto je výčet těch nejznámějších filmů, které se podívaly na zimní olympiádu. Samozřejmě nejsou jediné, které se dotýkají zimních sportů a  za všechny můžeme zmínit třeba ještě komedie Mystery Aljaška, Goon nebo Ledově ostří. Pro fanoušky sportu jsou obecně filmy se sportovní tématikou většinou příjemným zpestřením klasické hollywoodké produkce.

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky