TOP 10 2017: Seriály

26.01.2018

   Nejen na filmovém poli docházelo ke kvalitativním jistotám a překvapením. Pojďme se podívat na to, co se podle mě loni povedlo nejvíce. Celkem jsem vybral seriálů, které jsem ale rozdělil do dvou subkategorií na seriály, které už nějaký ten pátek běží a seriály, které měly premiéru v roce 2016 / 2017 a v roce 2017 jejich první řada skončila. Bohužel u seriálů mám stále velké resty, které se mi nedaří dohnat, takže je zde spousta seriálů, které by dost možná v žebříčku mohly být, ale dát je tam nemůžu ,protože buď jsem je ještě nedokoukal (Ozark, Fargo, The Crown) nebo dokonce neviděl vůbec (Sedmilhářky, Pozůstalí, Vikingové, Příběh služebnice).

Nové seriály

5. Taboo

   Projekt Toma Hardyho, na kterém pracoval se svým otcem má sice své mouchy, ale zcela zaslouženě si vybojoval místo v tomto žebříčku. V recenzi jsem jeho mouchy rozebral podrobně, ale nic to nemění na situaci, že závěrečné epizody jsou nabušené jako máloco jiného a další sérii vyhlížím s velkým očekáváním.

4. Designated Survivor

   Velmi milé překvapení loňské sezóny. Seriál, od kterého jsem moc nečekal nakonec vytáhl ve své první řadě výbornou zápletku jak na poli politickém, tak na poli špionážním a postupné rozkrývání spiknutí a vývoj zejména prezidenta Kirkmana bylo opravdu radost sledovat. Seriál bohužel hodně kvalitativně upadl ve své druhé řadě, ale to neznamená, že byste první řadě nemohli dát šanci, protože obstojí i sama o sobě.

3. Punisher

   Komiksy nedovývají pouze kina, ale svoji invazi mají i na televizním poli. Na konci minulého roku nám byla představena  sólovka zatím posledního z hrdinů od Marvelu a příznivci akčních béček z 80. a 90. let by tuhle záležitost neměli vynechat, protože svoje komiksové původy u Punishera jdou snadno přehlédnout. Jak jsem hodnotil celou první řadu se můžete podívat zde

2. Iron Fist

   Komiksové kořeny však jen těžko skryje poslední Defender, který byl představem loni v březnu na Netflixu. Kritiky i diváky spíš průměrně přijatý Iron Fist u mě však zabodoval na plné čáře. Sympatická ústřední dvojice, zajímavé záporné charaktery, které nejsou pouze černobílé a citace starých kung-fu fláků mi udělali vyloženě radost a pokud bych Iron Fista do svého žebříčku nedal, bylo by to ode mě dost pokrytecké. 

1. Mindhunter

   Tím nejlepším a nejzásadnějším seriálem, který se loni objevil je ale bez pochyby Mindhunter. Novinka jednoho z nejlepších režisérů současnosti Davida Finchera, která se zabývá skutečnými událostmi, je zkrátka tou záležitostí, která mi vyvstane na mysli, pokud se mě kdokoli zeptá na nový seriál, který bych doporučil. Počátky FBI s profilováním sériových vrahů jsou totiž neskutečně zajímavé a pokud se Vám od Finchera líbil Zodiac, tak k tomu má tato seriálová novinka zdaleka nejblíže.

Co se těsně nevešlo: American Gods, Westworld

"Zajeté" seriály

5. Agents of S.H.I.E.L.D. (4. řada)

   Agents of S.H.I.E.L.D si mě zhruba v polovině první řady získali a na konci druhé už totálně podmanili. V momentě, kdy opustili "epizodičnost" a začali se věnovat budování svého příběhu, který byl navíc v prvních dvou řadách opravdu hodně svázán s aktuálními filmy (Thor: Temný svět, Captain America: Návrat prvního Avengera a Avengers: Age of Ultron), začali opravdu hodně bavit a navíc tu máme postavy, které člověku opravdu přirostly k srdci. Seriál není bez chyby, ale stala se z něj srdcová a kvalitativní jistota. Agenti jsou nyní jedna z mála záležitostí, kterou i teď v páté řadě každý týden netrpělivě vyhlížím.  

4. Narcos (3. řada)

   Přiznávám, že celkem ostudně jsem si celý seriál Narcos dohnal až koncem roku. To ale nemění nic na věci, že po druhé řadě jsme dostali (i přes řadu pochybností) kvalitativní nášup, který v mých očích předčil druhou řadu, která byla ve svých závěrečných dílech už trochu roztahaná. Počínání Cali Cartelu a souvisejících událostí bylo stejně napínavé jako předchozí dvě řady a my teď už můžeme jen netrpělivě vyhlížet řadu třetí, se kterou se z Kolumbie přesuneme do Mexika. 

3. Hra o trůny (7. řada)

   Západozemská sága se nám chýlí ke konci a ve své předposlední řadě nám sice nabídla méně epizod než doposud, ale o to více dějových zvratů a samotného děje, který všechny události posouvá nezadržitelně do poslední, osmé řady. Epická fantasy, která by se neztratila na velkém plátně. Taková byla sedmá řada. A ne jen pár dílů, ale každý z těch sedmi, které jsme loni mohli vidět. V poslední řadě nás čeká ještě o epizodu méně a uvidíme ji až příští rok, ale pokud bude dosahovat takových kvalit, jako řada sedmá, já si milerád počkám, aby konec stál za to. My už teď můžeme jen doufat, že Martin pro svou ságu má vymyšlený opravdu důstojný konec a my nebudeme ze závěru opařeni.

2. Stranger Things (2. řada)

   Kdo neviděl nepochopí. A vidět by měli všichni. Stranger Things sice ve své druhé řadě trochu ztratily svůj punc tajemna, ale o to víc jsme si mohli užít vývoj jednotlivých postav a návrat do městečka Hawkins byl jednou z nejlepších seriálových událostí loňského roku. Třetí řada už je v procesu výroby a doufejme, že tvůrci mají celý příběh Eleven a spol. dobře rozplánovaný, protože řekli, že mají v plánu pouze pět řad, což by mohlo znamenat absenci umělého natahování a snad i jistotu důstojného konce. Já u toho rozhodně chybět nebudu. 

1. Peaky Blinders (4. řada)

   To nejlepší z celého roku přišlo ale až v jeho samotném závěru. Čtvrtá řada Peaky Bilnders s obvyklým počtem šesti epizod do svých řad přivítala výrazné herecké posily. K CIllianu Murphymu, Tomu Hardymu se připojili ještě Adrien Brody a Aidan Gillen (Malíček ze Hry o Trůny) a meziválečné období v Birminghamu nebylo nikdy tak napínavé na sledování. Válka klanu Shelbyů s italskou Mafií, která si připlula vyřídit svoji vendettu z New Yorku hned v prvním díle ukázala, že je tu potřeba počítat se ztrátami na obou stranách a divák navíc do samotného závěru nikdy úplně netušil, na čem opravdu je. Pátá řada je potvrzena a pokud jste z jakéhokoli důvodu tuto záležitost přehlíželi, je ten pravý čas to napravit.

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky