RECENZE: Bodyguard

19.01.2019

   BBC nám minulý rok naservírovala jeden nenápadný hit. Minisérie Bodyguard, ve které se v hlavní roli objevil Richard Madden, kterého většina z nás zná jako Robba Starka ze Hry o trůny a já se konečně dokopal k tomu, abych v polovině rozkoukanou sérii dorazil do konce a mohl ji konečně zhodnotit jako celek.

   David Budd (Richard Madden) je bývalý voják, který je přidělen jako šéf osobní ochranky pro ministrini spravedlnosti (Keelay Hawes), která se díky prosazování své bezpečnostní politiky stává terčem více zainteresovaných stran než jen teroristů operujících v Londýně. Netrvá tak dlouho a oba dva se dostávají do nebezpečné hry, kde půjde o život. 

   Jedním z mých absolutně nejoblíbenějších seriálů je 24 hodin a nebál bych se Bodyguarda přirovnat právě k nim. Pokud Vás devět dní Jacka Bauera bavilo, Homeland Vám není cizí, tak neváhejte ani chvíli a do Bodyguarda se bez obav pusťte, protože tady vedle rozhodně nešlápnete a pokud Vás z nějakého důvodu výše zmíněné seriály minuly, pokusím se Vás přesvědčit o tom, proč dát Bodyguardovi šanci. 

   Jak je u BBC zvykem, tak celá řada čítá poměrně málo epizod, v tomto případě šest a prostor těchto necelých šesti hodin je využít prakticky bezezbytku a navíc jsou bez otevřeného konce, takže seriál tak má svůj začátek a především závěr bez jakýchkoli volných konců. Od prvních minut prvního dílu se pořád něco děje, samotný děj se sune neustále kupředu a o nějakém přešlapování na místě se tu nedá hovořit ani v nejmenším. Je tu navíc rozehrána hra s divákem takovým způsobem, že si sami nemůžeme být zcela jisti, jestli je Budd kladná nebo záporná postava, a tyto pochyby zůstanou zhruba na polovinu série. I díky této nejistotě není problém u seriálu držet pozornost na maximu, a věřte mi, že je lepší být neustále ve střehu. 

   Díky neutuchajícímu tempu se seriál nevyhýbá ani vcelku překvapivým twistům (z nichž ten nejzásadnější řadím do kategorie "wtf?!") a my si díky výbornému scénáři nemůžeme být opravdu jisti vůbec ničím. Je pravda, že nějaké velkolepé akce se tu nedočkáme, ale pro materiál, jakým je Bodyguard to není vůbec na škodu a zcela si vystačí s tím, co má. A to mě prosím neberte špatně, protože i na akci samozřejmě dojde, jen ne v takovém měřítku, jako když Jack Bauer vystřílí přístav/stadion/ropnou plošinu nebo cokoli dalšího, co se mu povedlo vyklidit tímto způsobem. 

   Co se týče hereckých výkonů, tak už jen dvě nominace na Zlaté glóby pro oba hlavní představitele hovoří jasně o tom, že i v tomto ohledu seriál nabízí prvotřídní podívanou. Je pravda, že u Richarda Maddena pár dílů trvá než doceníte jeho výkon, ale ve vypjatém finálovém díle jistě uznáte, že proměněná nominace je více než zasloužená. 

   Bodyguarda zcela zaslouženě řadím k tomu nejlepšímu, co nám televizní obrazovky minulý rok nabídly a po absenci a mrtvých nadějích na pokračování mé oblíbené 24ky je to více než důstojná náplast na smutek. Jsem upřímně zvědav, zda si tvůrci po obecném úspěchu Bodyguarda dokáží odpustit další řadu. Za sebe bych byl radši, kdyby věci zůstaly tak, jak je tato řada uzavřela. 

95%

TT

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky