RECENZE: Loganovi parťáci

31.08.2017

   Steven Soderbergh patří mezi režiséry, kteří si víceméně dělají, co chtějí a studia se mu to nebojí dovolit. Za málo peněz dokáže zahrát opravdu hodně muziky a Loganovi parťáci nejsou výjimkou. Je pravda, že mají levný indie look a nějaké velkolepé scény se zde nedočkáte, ale to je v tomto případě úplně jedno, protože mají něco mnohem podstatnějšího - sympatické a výborně zahrané postavy, kterým budete od začátku filmu fandit.

   Hlavním hrdinou filmu je Jimmy Logan (kulhající, obtloustlý, ale i hodně sympatický Channing Tatum), kterého tíživá sociální situace dostane až k naplánování loupeže peněz utržených na závodech NASCAR. Do svého plánu zapojí své dva sourozence bratra Clyda (hňupoidní Adam Driver) a sestru Mellie (krásná Riley Keough). Kromě své rodiny musí o pomoc požádat také specialistu na odpalování Joe Banga (výborný Daniel Craig) a jeho dva bratry Joea a Fishe. Samotná loupež je sice halavním akcí celého filmu, ale ústředním motivem se stala rodina, a to je u takového feel good počinu, jakým Loganovi parťáci jsou, hodně důležité.

   Upřímně jsem byl dnes ráno celkem dost překvapen, že má film bez jedné minuty dvě hodiny. Na celou stopáž totiž dokáže s úřehledem zabavit takovým způsobem, že se člověk zkrátka nemůže nudit a všechno plyne úplně přirozeně a navíc se na to pořád hrozně hezky dívá, protože Soderbergův styl je zkrátka střízlivý a hodně hravý.   

   Film jistě nebude pro každého a některým třeba "buranské" prostředí nemusí sednout. Přeci jen se budeme pohybovat na americkém vidlákově se všemi možnými stereotypy, které Vás můžou napadnout, na druhou stranu Soderbergh charaktery neháže do jednoho pytle a i když je z nich cítit rozdílná mentalita, díky výborným hercům jim budete schopni jejich částečnou omezenost odpouštět.

   Určitě potěší i výskyt známějších tváří ve vedlejších rolích. Ke konci filmu navíc Soderbergh vytáhne (alespoň pro mě) dost nečekané oscarové eso z rukávu a při postupné gradaci finále a klasickém odhalování, co se vlastně všechno událo, se budete bavit. Možná něco prokouknete, možná ne, ale ve výsledku to bude všechno vlastně jedno, protože budete jen doufat, aby to pro naše hrdiny dopadlo v rámci možností co nejlépe a mohli jste tak z kina odejít se stejným pobaveným výrazem, se kterým se dá sledovat celý film. U mě se to stalo a jsem opravdu nadmíru spokojen.

   Soderbergh tak strčil svým heist movie do kapsy Baby Drivera a myslím si, že každé léto je nějaký takový film potřeba. Feel-good záležitosti k létu zkrátka sedí a krásně dokreslují letní atmosféru, ať už jste na škole nebo v práci. V jedné scéně si navíc můžete vzpomenout na Malou miss sunshine, na své si přijdou i fanoušci nedávno skončivší Hry o trůny a pokud budete pozorní, jistě si všimnete i Winter Soldiera Buckyho Barnese v jedné z těch menších roliček.

   Loganovi parťáci jsou příjemná oddychovka, ke které se zcela určitě ještě vrátím a Vy byste ji neměli minout, pokud se Vám zajídají letní velkofilmy a u filmu se chcete pobavit a odpočinout, tak si do toho kina zajděte. Nebudete litovat.

9/10

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky